PiERCiNG
Piercing(pierce) deriyi delmek anlamına gelen kelimeden türemiştir. Vücudun belirli bölgelerine (kaş ,burun , göbek , dil , kulak vs) anjiokat yöntemi ile takılan uygulamaya verilen ve takılarına verilen addır.
Piercing işleminde dikkat edilmesi gereken hususlar;
Hijyen, Streril ortam, Uygulayıcı uzmanlığı, Ekipman, Kullanılan piercing
Piercing yaptırmadan önce herhangi bir kemoterapi , diyabet hastalığı ve kronik hastalığınızın olmaması gerekmektedir.
İlk uygulama cerrahi çelik veya titanyum ile yapılır. İyileşme süresinde alerjik durumların olmaması için uygundur.
PİERCİNG BAKIMI
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Bazı piercing uygulayıcıları piercinginizi ileri geri oynatınız der .Bu işlem katiyen yapılmamalıdır. Piercing oynatılmaz ! Piercingi oynatmak iyileşme sürecini uzatır ve çoğunlukla da çoğu ciltte keloide neden olmaktadır. Buna ek olarak kirli el ile temas etmemeniz gerekmektedir .
.Piercing bölgesi açık yaradır , şişme ve ağrı bu aşamada normaldir. İyileşme süreci ilk piercing değişimi için en az 15 gün yani epidermisin iyileşme sürecinden sonra olmalıdır. Tam iyileşme süreci ortalama 4 ila 6 aydır . Bu kullanılan metaryale ve kişinin anatomisine bağlıdır. Ve bu süreç bölgelerine göre de değişkenlik gösterebilir.
Sarımsı veya kırmızımsı renkte kabuk oluşabilir. Piercing bölgesinde sıvılar göze çarpabilir , irin akıntısı olan sıvıyı karıştırmayın , sıvının rengi sarı-beyaz , genellikle hoş olmayan bir kokusu vardır. İyileşme dönemindeki piercinginizin kabuklarını kaldırmayınız ve özellikle kirli elle dokunmayınız.
.Piercing yapılan bölgeye ilk gün 24 saat su temas etmemelidir. Daha sonraki 15 günlük bakım sürecinde duşa girerken kalın bir katman şeklinde vazelin sürerek girilmelidir. Duştam çıktıktan sonra vazelin güzelce temizlenip iyice kurutulmalıdır. Her duştan çıktıktan sonra bakım tekrarlanmalıdır.
.Piercing bölgesine günde 4 defa piercing solüsyonu uygulanmalıdır. Piercing solüsyonlarını stüdyomdan temin edebilirsiniz.Ya da günde 3 defa rifocinampül uygulanmalı ve 15 dakika geçtikten sonra fucicort krem sürülmelidir. Krem sürüldükten sonra 15 dakika beklenip bölgenin hava alabilmesi için temiz bir peçete veya kulak temizleme çubuğu yardımıyla bölge kremden arındırılmalıdır.
NOT: Rifocinampülü eczaneden alırken şırıngaya çektirilmelidir. Bu durum hem ilacın etkisini korur hem de kullanım kolaylığı sağlar.
Piercing yapımından sonra denize girilir mi? Evet girilebilir ama tabiki deniz temiz ise hatta temiz bir deniz piercinginizin iyileşme sürecine fayda sağlayacaktır.
Solaryuma giriyorsanız bölgeyi kapatmanız gerekmektedir.
Özellikle yaz mevsiminde delim yapılan bölge terden uzak tutulmalıdır.
Göbek bölgesi ve göğüs ucu bölgesi piercing deliminden sonra giyilen giysi sizi rahatsız etmemeli ve piercingin olduğu bölgeye baskı uygulamamalıdır.
Smileypiercing iyileşme süreci ilk değişim ortalama 1hafta 10 gün arasıdır.Tam iyileşme süresi 8 ila 10 haftadır.Bakım sürecinde ağız sağlığı önemlidir. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın ve alkol içermeyen bakım suyu kullanın, bu bakteri oluşumunu engelleyecektir. Bakımın en pratik yolu yarım çay bardağı suya 2 çay kaşığı tuz atarak bu tuzlu suyla gün içerisinde 3-4 defa gargara yapınız. Gargaradan 10-15 dakika kadar bir şey yiyip içmeden ve yutkunmadan tuzlu suyun işlevini kolaylaştırmak gerekir. İyileşme sürecinde delim bölgesinin apse yapması olası bir ihtimaldir. Bakıma devam etmek bu tepkimeyi azaltacaktır. Piercing değişiminde takılacak piercing dudak boyunu geçmemeli ve büyük toplu olmamalıdır.
Dil bölgesine ya da ağız içine yapılan piercinglerde genellikle şişmeler meydana gelir. Bu şişliklerin 1 ila 2 hafta sürmesi mümkündür. Durum böyle olunca delim işleminin ardından birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenmeniz gerekebilir. Ağız içine uygulanan piercing işlemlerinde 2 – 3 hafta kadar mayalı içecekler ve yiyecekler tüketilmemesi tavsiye edilir. Süt, yoğurt, bira, şarap gibi mayalı ürünler piercing yapılan bölgenin iltihap kapmasına yol açabilir.